Pronation

Pronation är ett begrepp som beskriver den naturliga rörelsen i foten när den träffar marken under gång och löpning. När foten landar, rullar den normalt inåt från hälen till tårna för att absorbera stötar och ge stabilitet.  Problem relaterade till pronation kan uppstå när fotens naturliga rörelse inte är optimal och leder till obalans eller överbelastning i foten eller andra delar av kroppen.

Neutral pronation är den mest effektiva typen av pronation. Foten landar på utsidan av hälen och rullar inåt ca 15% för att distribuera kroppsvikten jämnt över foten. Detta ger en optimal stötdämpning och minskar risken för skador.
Vid s.k överpronation (det man vanligen benämner som pronation) landar foten på utsidan av hälen och rullar inåt mer än 15%. Detta kan leda till överdriven belastning på fotens inre del och anklar, vilket ökar risken för skador som löparknä och plantar fasciit. Människor med plattfot tenderar att överpronera.
Vid s.k underpronation – eller supination som det också heter – landar foten på utsidan av hälen och rullar inåt mindre än 15%. Detta resulterar i att vikten inte fördelas jämnt över foten, vilket kan leda till överbelastning av fotens utsida med problem som hälsporre och smärta i fotens och anklarnas utsida som följd. Personer med höga fotvalv tenderar att underpronera/supinera.

Felaktig pronation kan också bidra till utvecklingen av fotproblem som hallux valgus, hälsporre och hammartå. Det kan också leda till överbelastning av knän och höfter, men även till ryggproblem.

Hjälp vid pronation

Det är mycket viktigt att tänka på att investera i ortopediska skor som är utformade för din pronationstyp. För personer med överpronation kan stabila skor med bra stöd i hälen och med god pronationskontroll hjälpa mycket. För dem med underpronation kan en sko med extra stötdämpning och bra hälstöd hjälpa. Skor från Xelero passar för personer som har såväl pronations- som supinationsproblem.

För personer med svår pronation kan ortopediska skoinlägg i tillägg vara en effektiv lösning. Dessa kan anpassas för att korrigera fotens biomekanik och främja en mer neutral pronationsrörelse.

Även träning som stärker fot- och ankelmuskler samt stretching av muskler och senor i fot, vad och ben är i sammanhanget viktigt, likväl som att säkerställa att man har korrekt gång- och löpteknik.

Sök alltid professionell hjälp från en fotspecialist, ortoped eller sjukgymnast när du har svåra eller ihållande pronationsproblem, så får du hjälp med dina specifika behov.