Rigida skor – vad är det egentligen?
Det finns så många olika skor på marknaden – med olika färg, form, klackhöjd och sulform. Skor som är spetsiga, runda, moderiktiga. – ja utseende spelar förstås stor roll. Då är det lätt att ”tappa bort sig” och glömma vad det egentligen är foten behöver för att den skall fungera och ”må bra”.
En mycket viktig aspekt vid val av skor om man har problem med tålederna (t.ex hallux rigidus, hallux valgus etc) eller har känsliga fötter, är yttersulans stabilitet.
Behovet av sul-stabilitet – eller rigiditet – beror på de fotproblem man har. En gemensam nämnare är dock att – skor med bra hälkappa- och sul-stabilitet många gånger bidrar till bättre och säkrare gång med mindre ledsmärta och skor som därtill har en bra avrullning (där sulans främre avrundade form) hjälper till vid frånskjut och framåtdrivning.
Skor som har god sul-stabilitet (ca 2–4 på skala 1–5) kan med fördel användas av merparten av individer som någon gång haft eller har problem med/känning av onda fötter* Nedan schema visar våra olika skors rigiditet/sul-stabilitet.
Huvuddelen av våra ortopediskt anpassade skor är CE/MDR registrerade enligt klass1 vilket innebär att de är en medicinteknisk produkt.
Ortopediska skor är något som länge haft rykte om sig att vara ”tråkiga”. Men – så är inte fallet längre. När det kommer till sportskor som idag är mycket populära – har vi ett stort och brett utbud av snygga mycket bra stabila skor med ovan nämnda egenskaper.
Alla sportskor har bra volym och löstagbara inlägg för att möjliggöra för dig att ha egna inlägg.
Vill du se hela vårt sportsko-utbud
Klicka här för Dam
Klicka här för Herr
*Har du svåra problem med dina fötter skall du alltid konsultera en ortoped, ortopedingenjör eller ortopedskotekniker för råd kring vilken typ av skor som passar just dig.